De oprichting en de jaren daarna

Op 31 augustus 1919 werd ZKC'19 opgericht door mevrouw Frederikse, de moeder van de latere dorpsdokter Frederikse. Zij wist een aantal jongeren uit de jeugdbond van de geheelonthoudersvereniging voor de korfbalsport enthousiast te maken. De eerste wedstrijd werd gespeeld in november 1919, waarna men zich in maart 1920 aansloot bij de Drentsche Korfbal Bond (D.K.B.). Het speelveld was gelegen aan de Hoofdstraat op een terrein tussen de woning van dokter Frederikse en de tuin van Geert Bouwkamp. Momenteel is op dit terrein het kantoor van Univé gevestigd.  Schuin tegenover het korfbalveld bevond zich het knusse clubcafé "Onder De Linden", waar menig clubfeest werd gehouden. 

 Eén van de eerste contributiekaarten van ZKC'19 (toen nog K.V. Zuidwolde) voor de toenmalige burgemeester de heer Marius Tonckens

 

De jaren '20, '30 en '40

In 1928 kwam ZKC'19 uit in de 1e klasse D.K.B., gevolgd door een promotie naar de districtscompetitie van de Nederlandsche Korfbal Bond (N.K.B.) in 1932. De voornaamste tegenstanders uit die tijd waren DOWOCS (De Wijk), D.O.S. (Ruinen), Rood Wit (Dwingeloo), Kia (Koekange) en Samen Een (Gierthoorn). Ook werd er tegen het Hoogeveense Vitesse (de club van de Van Gennes) gespeeld.

 

Er werd niet alleen in competitieverband gekorfbald, ook de seriewedstrijden werden veelvuldig bezocht. Zo werd regelmatig deelgenomen aan de seriewedstrijden van Wordt Kwiek , WWMD, Moedig Voorwaarts, KIOS en Vitesse (Beilen). Deze ploegen bezochten ook de ZKC-seriewedstrijden.

In de eerste jaren van de bezetting slaagde het eerste twaalftal van ZKC erin het kampioenschap van de 2e klasse N.K.B. te halen. In de oorlog brak er een periode van 'korfbalrust' aan: het beoefenen van de korfbalsport werd beperkt tot het volgen van de trainingen en het spelen van onderlinge wedstrijdjes.

 

Na de bevrijding in 1945

Het verenigingsleven bloeide na de bevrijding weer op. Naast korfballen vomden ook toneel, muziek en kampeerkampen belangrijke pilaren van de vereniging. Zo ontstond onder bezielende leiding van Bé Bieleveld een muziekband, die in de periode 1946 tot 1961 voor heel wat vrolijke noten zorgde. Daarnaast was de jaarlijkse ZKC-fuif voor Zuidwolde een begrip, waarbij velen genoten van ingestudeerde toneelstukjes en revues.

Ook op sportief gebied floreerde ZKC'19. In 1952 werd wederom het kampioenschap in de 1e klasse D.K.B. behaald, waarmee promotie naar de 3e districtsklasse van het KNKV een feit werd.

In 1956 moest ZKC het terrein aan de Hoofdstraat afstaan ten behoeve van woningbouw. Achter cafetaria Kip (nu café De Falieberg) lag een veld dat geschikt was voor de korfbalsport. Na enige jaren hier te hebben gespeeld, verhuisde de vereniging naar het terrein aan de Meppelerweg (tegenover het huidige Tonckenshuis). Hier bleef men maar kort, waarna men neerstreek op een veld aan de Oosterweg.

Na enkele jaren in de 3e klasse van het KNKV te hebben gespeeld, kon eindelijk een promotie naar de 2e klasse KNKV worden behaald.

 

1960 en verder

In het seizoen 1963/64 leek aan het verblijf in de 2e klasse een eind te komen. Echter, een net op tijd ingezette eindspurt ('7 punten uit de laatste 4 wedstrijden') behield ZKC'19 voor degradatie. Helaas werd het jaar daarna degradatie toch een feit, maar direct werd weer promotie naar de 2e klasse gerealiseerd met een sterk verjongde ploeg.

In mei 1966 werd het gemeentelijk sportpark "Woltingeslag" in gebruik genomen. Inmiddels was er naast de veldcompetitie ook op bescheiden wijze een micro-competitie ontstaan. In 1967 werd op de bondsvergadering besloten dat aan de micro-competitie ook een 1e klasse zou worden toegevoegd.

ZKC kende een zeer succesvol seizoen met overwinningen op ploegen als LDO, WWMD, Advendo, OKO en Kinea. Veel ploegen dachten dat ZKC dit succes te danken had aan het feit dat de thuiswedstrijden werden gespeeld in het mulle zand van manage 't Peerdespul te Veeningen.

 

ZKC'19 in de overgangsklasse (1968-1969)

ZKC kwam in het seizoen 1968/1969 voor het eerst uit in de Overgangsklasse, waarin zich men boven verwachting wist te handhaven. 

De spelers van deze succesformatie waren Greetje Mulder, Alie Drenthen, Alie Knol, Rika Nijstad, Jan Hendrik Zantingh, Roel Wiekema, Jan Wemmenhove, Arend Mulder en Bennie van Genne. Helaas moest ZKC'19 het jaar erop weer een stapje terug doen. In 1969 vierde ZKC het 50-jarig bestaan en ruim 200 (oud-)leden bezochten de grandioze feestavond.

De jaren '70

In de jaren zeventig kwamen de ZKC-seriewedstrijden weer goed op gang. De organisatie (Jan Mulder en Bernard Boer) kon ploegen uit het hele land verwelkomen (o.a. uit Amsterdam, Rotterdam, Zaandam en Den Haag).

In 1976 werd voor het laatst van speelveld verwisseld. De uitbreiding van het sportpark was gereed en voor ZKC betekende dat het huidige terrein in gebruik kon worden genomen. Tevens werd in hetzelfde jaar de sporthal in Zuidwolde in gebruik genomen.

 

1987: Opening van het clubgebouw De Korf

Als een van de laatste veldsportverenigingen kreeg ZKC in 1987 de beschikking over een eigen clubgebouw met was- en kleedgelegenheid.

 

De jaren tachtig en negentig

In de jaren tachtig kwam het vlaggenschip van ZKC veelal uit in de 1e of 2e klasse. Het seizoen 1980/1981 bleek zeer succesvol: ZKC 1 promoveerde van de 1e klasse KNKV naar de toenmalige Promotieklasse. Helaas moest ZKC direct weer genoegen nemen met degradatie. In de jaren negentig speelde ZKC soms in de 2e en veelal in de 3e klasse.

 

Vanaf 2000

Vanaf 2000 stijgt ZKC weer op de korfballadder en in 2002 kwam men voor het eerst in jaren op het veld weer uit in de 1e klasse. Helaas leidde dit direct weer tot degradatie, maar in het seizoen 2004-2005 promoveerde ZKC zowel op het veld als in de zaal opnieuw naar de 1e klasse.

 

ZKC'19 wint in mei 2005 de beslissingswedstrijd (na verlenging) van Juventa en promoveert naar de 1e klasse!

Doelstelling na de promotie in 2005 was om een stabiele eersteklasser te worden. Die doelstelling is inmiddels gerealiseerd, want ZKC speelt nu (2008/2009) nog steeds in die 1e klasse. Zowel in de zaal als op het veld. In de zaal werd al tweemaal een 2e plaats gehaald, net achter de kampioen.

 

2008-2009

Inmiddels is het niveau dermate ingebed binnen de Zuidwoldiger Korfbal Club dat stiekem gelonkt wordt naar de Overgangsklasse. Wellicht in het komende seizoen ? We zullen het zien!

 

21 maart 2009: ZKC'19 naar de Overgangsklasse

Op zaterdag 21 maart 2009 kwam een droom uit voor ZKC'19: Het kampioenschap en promotie naar de Overgangsklasse zaal. ZKC'19 en Thrianta eindigden met een gelijk aantal punten als koploper van de 1e klasse A. In de beslissingswedstrijd (in Beilen) won ZKC'19, ondersteund door een enorm aantal roodzwarte supporters. met 14-13.

Hiermee werd historie geschreven en zo speelt ZKC'19 voor de tweede maal in 90 jaar in de Overgangsklasse. Het werd sowieso een succesvol zaalseizoen, want ook ZKC 2 (promotie naar reserve 1e klasse), ZKC 3 en ZKC 4 werden KAMPIOEN.